top of page

Jak funguje obecní politika? Přednáška pro žáky 9. tříd

Minulý pátek se žáci 9. tříd naší školy zúčastnili přednášky radní města Karlovy Vary, Radky Murasové, na téma "Politika ve městě". Tyto přednášky nejenže osvětlily základy městské politiky, ale také aktivně zapojily studenty do diskuse o politice prostřednictvím interaktivního online dotazníku.


Přednáška začala tím, že paní Murasová představila online dotazník, ve kterém se žáci mohli vyjádřit k tomu, co pro ně politika znamená, jak ji vnímají a jaké informace o politice by je zajímaly. Tento krok poskytl paní Murasové cennou zpětnou vazbu a pomohl zaměřit přednášku tak, aby co nejvíce odpovídala zájmům a potřebám studentů. Žáky především zajímalo obecné fungování politiky, jak vypadá den politika, jak probíhá rozhodování.


První část přednášky se věnovala vysvětlení, jak politika funguje na obecní úrovni, proč je dobré ji sledovat a aktivně se do politky ve městě zapojit. Dále byly představeny různé úrovně politiky, od městské po národní, a bylo vysvětleno, jak tyto úrovně spolupracují a ovlivňují se navzájem.


Dále se přednášející zaměřila na průběh rozhodovacího procesu v městském zastupitelstvu a na úrovni rady města. Toto vysvětlení pomohlo studentům lépe pochopit, jak jsou důležitá rozhodnutí pro město přijímána a implementována. Bylo vysvětleno jak probíhají jednání zastupitelstva a rady města. Jaké fungují výbory a komise. Radní představila aktuální strategii města. 


Přednáška zahrnovala také přehled o volbách na komunální úrovní, vysvětlení tvorby kandidátních listin a volebních programů. Paní Murasová zdůraznila význam účasti ve volbách a informovanosti o politických programech.


Přednášky byly zakončeny diskuzí, kde žáci měli možnost klást otázky a vyjádřit své názory na politiku. 




Nejnovější příspěvky

Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page