top of page

Máme za sebou další ročník projektu Měsíc filmu na školách

Tématem letošního ročníku projektu Měsíc filmu na školách byla „závadová mládež“. Žáci devátých tříd se tak prostřednictvím vynikajícího dokumentárního snímku nazvaného Chceme dýchat seznámili s životem svých rodičů či prarodičů v normalizační době.


Do filmu vstupovali sami žáci se svými prezentacemi o skupinách The Plastic People of the Universe, Pražský výběr a zpěvačce Martě Kubišové. Ty spojoval fakt, že ve zmiňované době nesměli kvůli různým důvodům oficiálně vystupovat, odebrali se tedy do undergroundového prostředí. Krom informací o oficiální nebo naopak zakázané hudební a kulturní tvorbě se děti seznámily s pojmy jako „mánička“ či „pankáč“, aby tak snáze pochopily, koho a proč vlastně komunisté souslovím „závadová mládež“ titulovali.


Dalším motivem dokumentárního filmu byla také Sametová revoluce, která měla svůj prapůvod na Teplicku, kde začali lidé ještě před listopadovými událostmi se vzrůstající intenzitou protestovat kvůli silně znečištěnému životnímu prostředí. To byl ostatně problém celého českého pohraničí před rokem 1989, tedy i Karlovarska.


Ve druhé části projektového bloku zavítal mezi žáky pan Pavel Barták, někdejší „mánička“ a člen několika regionálních hudebních skupin, v současné době zástupce ředitele Diecézní charity Plzeň pro projekty Cheb a také držitel Ceny města Chebu. Pan Barták se s dětmi podělil o vlastní zkušenosti spojené právě s dospíváním v době normalizace, představil jim také některé méně známé umělce, kteří si nezadali s režimem a se svou činností tak měli problémy.



Nejnovější příspěvky

Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page