top of page

Osmáci navštívili vlak Lemkin

Velmi netradičním způsobem se žáci obou našich osmiček seznámili s problematikou čtyř největších genocid, které se odehrály ve 20. století. Ve stylizovaných vagónech, velice sugestivně připomínajících nechvalně proslulé "dobytčáky" jimiž byli v průběhu druhé světové války deportování převážně židovští obyvatelé Evropy do koncentračních táborů, děti postupně zhlédly čtyři krátké dokumentární filmy.


Jejich tématy byly turecká genocida Arménů v době trvání první světové války, ruskými komunisty uměle vyvolaný hladomor na Ukrajině z počátku 30. let, antisemitismus a holocaust v nacistickém Německu, vraždění v Kambodži z druhé poloviny 70. let, jehož se dopustili Rudí Khmérové a v neposlední řadě také genocida ve Rwandě, kdy byl v 90. letech během tří měsíců vyvražděn bezmála milion příslušníků kmene Tutsiů. O tom, co děti viděly a co se dozvěděly, pak v samotném závěru diskutovaly s organizátory výstavy.


Vlak je pojmenován po Rafaelu (Rafału) Lemkinovi (1900 – 1959), polském právníkovi židovského původu, autorovi právní a vědecké koncepce pojmu genocida a hlavním iniciátorovi Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy, kterou Valné shromáždění OSN přijalo 9. prosince 1948.



Comments


Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page