top of page

Osmáci vyrazili na výlet do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Na netradiční výlet se 14.6. v ranních hodinách vydali žáci 8.B doplnění o několik spolužáků z deváté třídy. Cílem jejich cesty bylo naše hlavní město, ovšem Staroměstská radnice, orloj či Karlův most byly tentokrát jen dílčími zastávkami pěší trasy na Malostranské náměstí. Tady na ně čekali zaměstnanci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.


V rámci plánované exkurze se žáci naší školy dozvěděli nejprve něco málo o historii dolní komory a také všech paláců, v nichž na Malé Straně tato instituce sídlí. Poté si je převzala paní poslankyně Renata Oulehlová, která je pozvala na oběd a cestou do parlamentní restaurace je provedla útrobami paláců Smiřických a Thunů. Během přesunu děti potkaly několik členů Vlády České republiky - vyfotily se například s ministrem školství Petrem Gazdíkem či předsedou vlády Petrem Fialou.


Po obědě si děti prohlédly gotické sklepení paláce Smiřických, poté následoval přesun chodbami do Thunovského paláce, kde za vitrínami mohly obdivovat faksimile či originály mnoha důležitých dokumentů spojených s dějinami našeho království či republiky. Návštěva sněmovny byla zakončena na galerii Jednacího sálu, odkud děti se zájmem sledovaly zahájení jednání poslanců a vyslechly si ostrou řeč poslance Tomia Okamury.


Celá exkurze byla velice zajímavá a děti opravdu bavila. Cestou zpět do centra Prahy se konaly ještě dvě menší zastávky. První byla na Kampě u proslulé Lennonovy zdi, ta druhá pak na Starém Městě, kde se žáci opět vydali do podzemí, tentokrát v domě pánů z Kunštátu, kde svého času pobýval i husitský král Jiří z Poděbrad. Po gotickém sklepení v budově poslanecké sněmovny zde došlo na průzkum sklepení románského, tedy mnohem staršího a vzácnějšího. Na závěr pobytu v Praze dostaly děti ještě hodinový rozchod na náměstí Republiky, poté už se jelo zpět do Karlových Varů.


Nejnovější příspěvky

Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page