top of page

Podzimní putování s ježkem aneb projekt Čtenářská gramotnost ve 2. třídě

Dne 5. 10. proběhl ve 2. třídě projekt na rozvoj čtenářské gramotnosti, který byl kvůli událostem v prvním pololetí několikrát odložen. Cílem projektu je jednak připravit děti na celoškolní čtenářské soutěžení – na Čtenářskou ligu a také jim pomoci v tak náročné oblasti, jakou je orientace v textu, vyhledávání a vyvozování informací, a to vše jak při práci individuální, tak ve dvojicích i ve skupinové. Pro děti byl naplánován pestrý program na dvě vyučovací hodiny.


Nejdříve jsme si všichni přečetli Pohádku o ježkovi, který ztratil bodlinky a diskutovali jsme o tom, o čem jsme se dočetli. Naši noví ukrajinští spolužáci si se svojí paní učitelkou ujasnili význam obtížnějších českých slov, pak jsme se rozdělili do skupinek a mohli jsme se vydat po „stopách ježka“.


Bylo to dobrodružství. Jako první vyrazila parta průzkumníků, o kterých jsme se domnívali, že bezpečně projdou všemi ježčími nástrahami sami, a hned za nimi se vydali i ostatní. Hledali jsme chybějící slova, odpovídali na otázky, luštili osmisměrku, lovili v hlavách, co k ježkovi víme a rozhodovali, zda vybrané slovo s ježkem souvisí, či nikoliv. A hlavně … Pomáhali jsme jeden druhému, zkusili jsme spolupracovat a užili jsme si to.


Už se těšíme, co nám přichystají zase příště.


Nejnovější příspěvky

Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page