top of page

Prohlídka barokních dominant Karlových Varů

V rámci výuky dějepisu zavítala 8.B do centra Karlových Varů, kde se žáci seznámili se dvěma barokními památkami celorepublikového významu. Nejprve došlo na návštěvu chrámu sv. Máří Magdalény nedaleko Vřídla, impozantního barokního svatostánku věhlasného architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera.


Uvnitř stavby z první poloviny 18. století čekal na žáky pan děkan Miroslav Chlupsa, člen Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou. Ten nejprve přítomné seznámil s dějinami chrámu i předchozího gotického kostela, jenž původně na prostranství stával. Poté měli žáci možnost seznámit se se všemi uměleckými díly uvnitř památky, ovšem tím exkurze zdaleka nekončila. Pokračovalo se totiž do krypty pod kostelem, kam se běžně návštěvníci nepodívají.


Po prohlídce chrámu i jeho krypty se osmáci přesunuli k Tržní kolonádě, vedle níž stojí morový sloup. Ten je zasvěcen Nejsvětější trojici a vztyčen byl roku 1716 jako poděkování Bohu za to, že ušetřil Karlovy Vary před většími morovými ranami, které obyvatele Evropy v raném novověku velice často sužovaly. I tato památka je nádherným příkladem vrcholně barokního umění a žáci tak měli další možnost dopodrobna se seznámit s hlavními znaky tohoto posledního uměleckého slohu, který Evropu potažmo Nový svět zasáhl v globálním měřítku.

Pro prohlížení fotogalerie listujte doprava a doleva

Nejnovější příspěvky

Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page