top of page

Projekt Příběhy našich sousedů má za sebou další úspěšný ročník

Už potřetí se žáci naší školy zapojili do badatelského projektu Příběhy našich sousedů, jehož smyslem je zaznamenání zajímavých životních osudů pamětníků napříč celou Českou republikou.

Letos se vůbec poprvé do projektu zapojily dva badatelské týmy. Ten pod vedením učitele Petra Neče s výběrem vhodného pamětníka nijak neotálel a coby takové malé „holduvzdání“ strávil několik příjemných chvil s paní učitelkou Bedřiškou Zemanovou, která je už několik dlouhých let neoddělitelně spjata právě s naší dvorskou školou. Chlapecký tým z osmé třídy ve složení: Sebastian Beniačik, Ladislav Nykl, Jiří Kučera a Vojta Süssenbeck provedla skrze vyprávění celým svým životem od dětství na Šumavě až do současnosti.

 

Druhá skupina pod vedením vyučujícího Radka Holuba vyzpovídala paní Zdeňku Jarošovou, babičku Daniely Vanke rovněž z osmé třídy, jež byla samozřejmě součástí tvůrčího týmu. Zdatně jí pak pomáhaly spolužačky Nikola Divišová a Kateřina Janoušková. I tento příběh byl pro děti z naší školy velmi zajímavý, protože paní Jarošová převyprávěla dívkám své životní peripetie, které významným způsobem ovlivnila druhá světová válka a události bezprostřední jí předcházející.

 

S oběma pamětnicemi si naši žáci nejprve popovídali a položili jim několik předem připravených otázek, přičemž vše zaznamenali na profesionální nahrávací zařízení. Poté přišla na řadu příprava scénáře k rozhlasové reportáži a nakonec se tým přesunul do budovy Českého rozhlasu v Karlových Varech, kde byla reportáž podle scénáře sestříhána panem Radimem Jehlíkem, programovým vedoucím karlovarského rozhlasu. Celé toto snažení pak opět vyvrcholilo v aule karlovarského gymnázia, kde žáci své úsilí společně s dalšími týmy ze škol v Karlovarském kraji prezentovali před veřejností a odbornou porotou.

 

Konečné výstupy je možné zhlédnout a poslechnout zde: https://www.pribehynasichsousedu.cz/karlovarsky-kraj/karlovarsky-kraj-2023-2024/



Nejnovější příspěvky

Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page