top of page

Projekt Příběhy našich sousedů míří do finále

V letošním roce se naše škola vůbec poprvé zapojila do celonárodního projektu Příběhy našich sousedů. Podstatou tohoto projektu, vedeného neziskovou organizací Post Bellum, je zaznamenávání zajímavých životních příběhů vytipovaných pamětníků žurnalistickou metodou.


Za několik let fungování projektu byly žáky základních a středních škol z celé České republiky takto zaznamenány desítky osudů lidí, kteří různými formami prožili důležité události či etapy 20. století.


Karolína Zemanová, Matěj Klesa a David Šalamoun (všichni 8.B) si vybrali příběh paní Ludmily Fridelové. Ta byla coby malé dítě nalezena v samotném závěru druhé světové války společně s dalšími dětmi nalezena na poli v jihozápadních Čechách, kde ji pravděpodobně zanechali němečtí uprchlíci ze Slezska. Nejprve proběhlo seznamování se s kontextem druhé světové války i poválečného období, poté příprava otázek, samotný rozhovor s pamětnicí, zachycený na záznamové zařízení, fotografování, zpracování fotografií ze soukromého archivu (zapůjčených pamětnicí), a nakonec profesionální střih reportáže.


Jak se zpracování příběhu podařilo, to se naši žáci dozví už tuto středu na půdě karlovarského gymnázia, kde si v rámci slavnostního zakončení letošního ročníku vyslechnou hodnocení ze strany odborné poroty.

Harmonogram zkoušky a prezentace - učitelé
.pdf
Download PDF • 192KB

Nejnovější příspěvky

Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page