top of page

Učitele školí expert na problematické jevy ve školství

 Naši pedagogové mají za sebou druhý blok školení pod vedením Michala Dubce, renomovaného lektora a odborníka na interakce všech účastníků vzdělávacího procesu, tedy pedagogů, žáků a jejich rodičů.

 

„Pan Dubec se specializuje na vedení studentů a dospělých k sebeřízení a k odpovědnosti za chování a učení, práci se skupinovou dynamikou školních tříd a pracovních kolektivů, třídnické hodiny, řešení konfliktů s rodiči, práci s vlastními emocemi a mnohé další dílčí aspekty vzdělávacího procesu. Rozhodli jsme se jej kontaktovat, protože školní klima je oblast, na jejímž zlepšení nám velmi záleží. Tato potřeba také vyplynula z výsledků posledního dotazníkového šetření Mapa školy od společnosti Scio,“ vysvětluje ředitel školy Jiří Kopárek.

 

První setkání bylo zaměřené na pojmenování a vytyčení nejčastějších negativních jevů, k nimž dochází v rámci interakce učitel-žák, nicméně nejednalo se o pouhý teoretický výklad, ale učitelé sami vstupovali do modelových situací a pod vedením lektora se je snažili řešit co nejefektivněji, zároveň ale způsobem, kterým by byla odpovědnost za jednání přenesena na žáky. „Uvědomila jsem si, že sama mám často sklony k tomu, abych jakýkoliv sebemenší problém řešila za děti a nevedla je k seberealizaci, kterou by mohly využít i v budoucím životě,“ podotýká jedna z účastnic školení, učitelka Ivana Mertlová. Druhý blok byl zaměřen na praktické ukázky vedení třídního kolektivu.

 

Školení, které sestává z šesti ucelených bloků, přitom nebylo úplně jednoduché zrealizovat. „Pana Dubce jsme kontaktovali už zhruba před rokem, neboť víme, že vzhledem ke svým kvalitám a renomé má termíny obsazené dlouho dopředu. Většina z našich šesti setkání proběhne v odpoledních hodinách, poslední setkání pak v přípravném týdnu před nadcházejícím školním rokem. Druhý blok jsme ale museli zrealizovat v dopoledních hodinách, proto jsem za účelem vzdělávání učitelského týmu využil možnosti vyhlášení ředitelského volna, které navazovalo na první květnový státní svátek,“ uzavírá ředitel školy Jiří  Kopárek.



Nejnovější příspěvky

Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page