top of page

Výlet 8.B na Hartenberg

Hrad Hartenberg nedaleko Sokolova rozhodně nepatří mezi turisticky „profláknuté“ destinace. Neprávem. V rámci závěrečného třídního výletu se o tom mohli přesvědčit i žáci 8.B. Sympatická paní průvodkyně výpravu nejprve přivítala na hradním nádvoří, poté už všechny návštěvníky v nejstarší části hradu seznámila s jeho pohnutým osudem.


Románský hrad si za několik staletí prošel úpravami v rámci snad všech uměleckých slohů a ještě v první polovině 20. století se nad řekou Svatavou vypínal v podobě honosného zámku, na nějž byl o století dříve přestavěn. Minulý režim však neměl pro památky velkého pochopení, a tak hrad (zámek) sloužil coby skladiště, postupně chátral a v 80. letech hned dvakrát vyhořel, přičemž za oběma požáry stála provokace státní bezpečnosti, které byla budova trnem v oku z důvodu její obliby mezi protirežimními trempy.


Úplnou ruinu ale před několika lety zakoupil soukromý majitel, který ji díky dotacím a práci dobrovolníků z celého světa dává postupně dohromady a navrací jí zašlou slávu. Na konci velmi zajímavé prohlídky si děti na nádvoří ještě stihly opéct špekáčky.


Nejnovější příspěvky

Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page