top of page

Závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů 2023

I letos se naše škola zapojila do celonárodního projektu, jehož smyslem je zaznamenání zajímavých životních osudů pamětníků napříč celou Českou republikou.


Za naši školu se do tohoto projektu už podruhé zapojila Karolína Zemanová z 9.B, nově se k ní pak přidal Lukáš Sedláček z 8.B. Oba pod vedením vyučujícího Petra Neče. Karolína se odmalička věnuje skautingu a ze svého oddílu dobře zná pana Zdeňka Kunce, emeritního kapitána vodních skautů. Rodiče pana Kunce byli po komunistickém převratu v roce 1948 všemožně perzekuováni, a ačkoliv byl jeho tatínek důlním inženýrem, byl kvůli svým postojům a podpoře maďarského povstání v roce 1956 poslán s celou rodinou z Moravy na Sokolovsko, kde zahynul při důlním neštěstí jako řadový horník.


I když byl pan Kunc velmi nadaný, nesměl studovat a většinu svého života proto strávil jako zaměstnanec vodáren a kanalizací v Karlových Varech. Strýček jej však nadchnul pro myšlenku skautingu a na konci 60. let byl členem znovuobnoveného skautského oddílu v Karlových Varech, který po nástupu normalizace, kdy byl skauting znovu zakázán, začal dokonce vést. Tentokrát už ale ilegálně. Kvůli své činnosti a postojům vůči režimu byl před rokem 1989 pravidelně držen ve vazbě. Skautingu je věrný dodnes.


S panem Kuncem si naši žáci nejprve popovídali ve škole a položili mu několik předem připravených otázek, přičemž vše zaznamenali na profesionální nahrávací zařízení. Poté přišla na řadu příprava scénáře k rozhlasové reportáži a nakonec se tým přesunul do budovy Českého rozhlasu v Karlových Varech, kde byla reportáž podle scénáře sestříhána panem Radimem Jehlíkem, programovým vedoucím karlovarského rozhlasu.


Vrchol celého snažení pak přišel na konci března. V aule karlovarského gymnázia se sešlo dvanáct týmů ze základních a středních škol z celého Karlovarska, které postupně představily své pamětníky odborné porotě. Náš tým se mezi ostatními rozhodně neztratil a sklidil zasloužený potlesk publika.


Nejnovější příspěvky

Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page