top of page

Žáci osmých a devátých tříd navštívili Terezín

V rámci výuky novověku i moderních dějin se zájemci z osmých a devátých tříd vypravili do Národního památníku Terezín. Komplex dvou objektů, vybudovaný za vlády císaře Josefa II., sloužil nejprve coby sofistikovaná vojenská pevnost. Z Malé pevnosti se později stalo vězení, a to nejprve pro potřeby rakousko-uherského mocnářství. Byl zde vězněn například Gavrilo Princip, mladík který svým atentátem na následovníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este v konečném důsledku zapříčinil první světovou válku.


Za druhé světové války zde ale vznikla nechvalně proslulá věznice pražského gestapa, kde nacisté utýrali několik tisíc vězňů, převážně Židů z Čech. Velká pevnost, tedy samotné město, sloužilo za války nacistům coby ghetto, v němž shromažďovali tisíce Židů z celé Evropy, kteří byli posléze posíláni do vyhlazovacích táborů ve východní Evropě. I zde však v nelidských podmínkách nalezlo smrt několik tisíců nevinných mužů, žen a dětí.


Žáci naší školy si nejprve prohlédli Malou pevnost s přilehlým hřbitovem, poté se vydali do dvou nádherně, avšak velice smutně stylizovaných muzeí přímo v Terezíně. Smutnou, ale z hlediska nutného připomínání zločinů proti lidskosti důležitou návštěvu památníku pak zakončili za hradbami opevnění, kde se nachází hřbitov terezínského ghetta včetně nedávno zpřístupněného krematoria. V něm nacisté během tří let spálili na třicet tisíc těl převážně židovských obětí.


Nejnovější příspěvky

Buďte s námi v kontaktu

Chci dostávat novinky na e-mail

Děkujeme za odeslání.

bottom of page